Život s inkontinencí

Jak minimalizovat noční pomočování v dospělosti?

5 min. čtení

Noční úniky moči jsou nepříjemné, narušují spánek, a navíc přidělávají práci, protože ložní prádlo je nutné neustále prát. Díky uvedeným tipům můžete minimalizovat noční inkontinenci moči a dopřát si tak doporučených 7 až 9 hodin nerušeného spánku.

Poraďte se s lékařem

K nočnímu úniku moči může u dospělých vést několik příčin, v každém případě ovšem platí, že je důležité důvod těchto komplikací odhalit. Inkontinence může být například příznakem hyperaktivního močového měchýře (OAB), nykturie, cukrovky, zvětšení prostaty nebo zánětu močového měchýře, ledvin či zánětu močových cest. Pokud jste dosud o možné příčině vaší inkontinence zatím nehovořili s lékařem, určitě se na něj obraťte.

Vyhněte se potravinám a nápojům dráždícím močový měchýř

To, co jíte a pijete, ovlivňuje váš močový měchýř a některé látky mohou dráždit jeho sliznici. To dále přispívá ke vzniku OAB a může zvyšovat frekvenci močení i u jiných onemocnění. Zvažte proto, zda se nevyhnout těmto potravinám a nápojům:
·kofein – z důvodu možného podráždění i pro jeho diuretické účinky,
·citrusové plody a šťávy,
·čokoláda,
·umělá sladidla,
·ostrá jídla.
Chcete-li získat větší přehled o reakci vašeho močového měchýře na to, co konzumujete, je vhodné si vést stravovací deník. Takto se snáze vyhnete potravinám či nápojům, které k úniku moči přispívají.

Provádějte Kegelovy cviky

Kegelovo cvičení posiluje svaly pánevního dna, jejichž úkolem je být oporou močovému měchýři a močové trubici. Toto jednoduché procvičování svalů, které ovládají močení, může být prospěšné mužům i ženám. Velkou výhodou těchto cviků je, že je můžete provádět kdykoli a kdekoli, aniž by si toho kdokoli všiml. Pro většinu lidí je tak nejtěžší na jejich provádění nezapomenout. Pomoci vám může si je mentálně spojit s úkolem, který běžně děláte, například s čištěním zubů nebo užíváním vitaminů. K tomu, abyste si udrželi přehled, můžete využít i aplikace pro chytré telefony.

Nepijte na noc

Přestože byste měli během dne vždy dbát na dostatečný příjem tekutin, zvažte, zda po 18. hodině příjem tekutin neomezit nebo ho úplně vyloučit. To vám umožní vyprázdnit močový měchýř ještě před ulehnutím a snížit pravděpodobnost noční návštěvy toalety.I když se vám zdá, že vyprázdnit močový měchýř není třeba, pokud půjdete před spaním na záchod dvakrát, je méně pravděpodobné, že budete muset jít i během noci. Jděte na toaletu ještě před večerní hygienou a pak znovu těsně předtím, než ulehnete do postele. Tento trik pomáhá minimalizovat noční návštěvy toalety i případné úniky moči.
Informace obsažené na této stránce nenahrazují konkrétní, individuální lékařské rady a pokyny vašeho lékaře nebo poskytovatele zdravotní péče. Pokud máte obavy o své zdraví nebo zdraví svých blízkých, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Nikdy byste neměli odkládat vyhledání lékařské pomoci, ignorovat lékařské rady nebo přerušit léčbu kvůli informacím na těchto webových stránkách. Záměrem společnosti Depend® (a případně všech lékařských odborníků) je, aby informace na těchto webových stránkách byly aktuální, včasné a přesné, ale v rozsahu povoleném zákonem, neneseme žádnou odpovědnost za reklamace, chyby nebo omyly. Společnost Depend® může tyto materiály kdykoli změnit bez předchozího upozornění.