Život s inkontinencí

Cviky na posílení pánevního dna při inkontinenci

5 min. čtení

Pomočování nebo únik stolice může být projevem slabého pánevního dna. Cviky na pánevní dno, známé také jako Kegelovy cviky, jsou důležitou součástí cvičební rutiny žen i mužů. Jakmile si je osvojíte, můžete je provádět zcela nenápadně kdykoli a kdekoli. Toto posilování zvyšuje kontrolu nad močovým měchýřem a pomáhá tak v prevenci a léčbě úniku moči. Kegelovo cvičení posiluje svaly, které mohly ochabnout v důsledku těhotenství, porodu, obezity, stárnutí či operace. 

Proč cvičit pánevní dno?

Silné pánevní dno poskytuje oporu orgánům, které se nacházejí v podbřišku. Udržování silného pánevního dna je prospěšné pro ženy i muže různých věkových kategorií a životních etap. Posílení pánevního dna je prevencí samovolného úniku moči (inkontinence). Ženám mohou Kegelovy cviky mimo jiné pomoci zahojit případná poporodní zranění, protože zvyšují prokrvení dané oblasti. Pro muže je Kegelovo cvičení prospěšné například po operaci prostaty nebo při poruchách erekce. K posilování těchto svalů je dobré provádět pomalé i rychlejší cviky, vhodným doplňkem je proto například i pilates.

JAK NAJÍT SVALY PÁNEVNÍHO DNA?

Poznat svaly pánevního dna není vždy jednoduché, jejich nalezení a správné posilování proto vyžaduje praxi. Chcete-li dané svaly při cvičení plně zapojit, při zkoušení níže uvedených metod nezatínejte svaly břicha, hýždí a nohou.
Pokud budete mít i po posílení pánevního dna nadále potíže, poraďte se s lékařem a zjistěte, jaké způsoby léčby inkontinence jsou pro vás a vaše tělo nejlepší.

Metoda 1
Svaly v okolí otvoru močového měchýře můžete identifikovat tak, že spustíte a zastavíte proud moči. Pokud proud moči dokážete vědomě zastavit nebo alespoň zeslabit, používáte při tom svaly pánevního dna.

Metoda 2
Dalším způsobem, jak identifikovat svaly pánevního dna a správně provádět cvičení, je stáhnout svaly kolem konečníku (jako při zadržování větrů nebo na konci vyprazdňování).

Metoda 3
Správné stažení pánevního dna také působí na zvedání zapojených svalů. Pomocí ručního zrcátka proto zkontrolujte, zda při stahování svalů pánevního dna pozorujete pohyb nahoru. Muži mohou vyzkoušet další možnost, a tou je pohybování penisem při erekci.
Jakmile jste už našli svaly pánevního dna, můžete je začít posilovat. 

JAK POSÍLIT PÁNEVNÍ DNO? NÁVOD PRO ZAČÁTEČNÍKY

Procvičování svalů pánevního dna lze provádět bez povšimnutí okolí kdekoli a kdykoli. Cviky na inkontinenci jsou nenáročné a účinné - pouze několik minut každý den dokáže během pár týdnů efektivně přispět k léčbě úniku moči.

Stejně jako u jiných druhů cvičení je nejlepší nejdříve vyzkoušet různé metody – cílem je totiž zapojit všechny svaly pánevního dna. Využít můžete rychlé cviky, při nichž svaly rychle zatínáte a poté uvolňujete, i pomalé cviky, během kterých se zatínají po dobu 10 sekund a poté uvolňují. 
Cviky fungují nejlépe, když je každé stažení svalového prstence co nejpevnější. To se dá nejlépe natrénovat při zastavování proudu moči na záchodě. Jakmile už víte, které svaly ovládat, dokážete cvičit i jinde než na WC, protože pro kontrolu zapojování svalů pánevního dna nebudete potřebovat proud moči. Můžete proto cvičit například, když čekáte ve frontě nebo na autobusové zastávce.

CVIČENÍ SVALŮ PÁNEVNÍHO DNA VE 4 KROCÍCH

KROK 1

JAK ZAČÍT?
Sedněte si, stoupněte nebo si lehněte s mírně rozkročenýma nohama a uvolněte stehna, hýždě a břišní svaly.

KROK 2

NALEZENÍ SVALŮ PÁNEVNÍHO DNA
Stáhněte svalový prstenec kolem močové trubice a konečníku, jako kdyby se svaly pánevního dna měly vtáhnout dovnitř. Po chvilce svaly uvolněte.

KROK 3

JAK CVIČIT?
Zkuste provést maximálně 10 pomalých a 10 rychlých stažení a povolení svalů pánevního dna. 

KROK 4

JAK ČASTO?
Cvičení můžete opakovat 4–5krát denně.
Systematickým procvičováním daných svalů posílíte pánevní dno.

Informace obsažené na této stránce nenahrazují konkrétní, individuální lékařské rady a pokyny vašeho lékaře nebo poskytovatele zdravotní péče. Pokud máte obavy o své zdraví nebo zdraví svých blízkých, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Nikdy byste neměli odkládat vyhledání lékařské pomoci, ignorovat lékařské rady nebo přerušit léčbu kvůli informacím na těchto webových stránkách. Záměrem společnosti Depend® (a případně všech lékařských odborníků) je, aby informace na těchto webových stránkách byly aktuální, včasné a přesné, ale v rozsahu povoleném zákonem, neneseme žádnou odpovědnost za reklamace, chyby nebo omyly. Společnost Depend® může tyto materiály kdykoli změnit bez předchozího upozornění.