Život s inkontinencí

Intimní hygiena a péče o pokožku při inkontinenci

5 min. čtení

Mezi témata související s inkontinencí přirozeně patří také správná péče o pokožku. Dlouhodobé působení moči vede k zánětlivým reakcím kůže - tzv. inkontinenční dermatitidě. Vždy je lepší vyrážkám a podráždění pokožky předcházet. Základ je udržovat ji suchou a čistou. Zde je několik základních tipů:

Často se myjte vhodnými přípravky

Důležitým prvním krokem k udržení zdravé pokožky a pocitu svěžesti je správná hygiena v intimní oblasti. Na trhu je k dispozici celá řada sprchových gelů pro intimní hygienu uzpůsobených pro pravidelné použití. Nejšetrnější jsou tekutá antibakteriální mýdla s vyváženým pH. Po vysprchování nebo koupeli se nezapomeňte důkladně opláchnout a osušit - minimalizujete tak případnou vlhkost, která by mohla způsobit podráždění pokožky.

Kudržení pocitu svěžesti a čistoty i mimo domov lze využít jemné vlhčené ubrousky. Malé děti trpí kontaktní dermatitidou v plenkové oblasti podobně jako dospělí, které trápí inkontinence. Řešení pro ženy i muže trpící inkontinencí je podobné – pokud možno co nejrychlejší umytí nebo utření intimních partií od zbytků moči nebo stolice. Věděli jste, že některé vlhčené ubrousky se nesmí házet do záchodové mísy, aby neucpaly toaletu? Takové je nutné diskrétně vyhodit do odpadkového koše.     

Citlivá péče

Při péči o pokožku může být náročné najít produkt, který splní všechny vaše potřeby. Možná budete muset vyzkoušet několik různých mýdel, než zjistíte, které vám vyhovuje nejvíce - zejména pokud máte citlivou pokožku. O výběru mýdla nebo sprchového gelu se můžete poradit s lékárníkem. Speciální hygienické pomůcky zpravidla najdete také v nabídce internetových obchodů se zdravotnickými potřebami, které se specializují na inkontinenci. Vyzkoušet můžete třeba čisticí pěnu při inkontinenci.

Zůstaňte co nejvíce v suchu

Mnoho lidí, kteří využívají absorpční pomůcky, se z důvodu finanční úspory snaží výměnu minimalizovat. Pokud se však pleny, plenkové kalhotky nebo inkontinenční vložky nemění dostatečně často, hrozí vyšší riziko vzniku vyrážek a opruzenin. Častější výměna pomůže   této situaci předcházet a zajistí vám pohodlí a bezpečí po celý den.           

Udržování velmi krátkého ochlupení nebo úplné vyholení v pubické a perineální oblasti minimalizuje výskyt bakterií způsobujících zápach a pomůže vám zůstat v suchu.

Používejte hydratační i ochranný krém

Odborníci doporučují dvoufázovou ochranu pokožky ¬– tedy používat jak hydratační krém, tak ochranu proti vlhkosti. Může se vám to zdát jako protimluv, ale toto doporučení má své opodstatnění – hydratační krém zajistí, aby měla pokožka i po několikanásobném mytí dostatek zdravé vlhkosti. Ochrana proti vlhkosti pomáhá minimalizovat vystavení pokožky moči.

Používání jemného antiperspirantu nebo deodorantu pod absorpční pomůckou a v záhybech nohou může v horkých dnech pomoci zabránit pocení a šíření zápachu moči. Spreje určené speciálně pro tuto oblast jsou k dostání v nabídce e-shopů se zdravotnickými potřebami.

Pijte dostatek tekutin

Pokud nepřijímáte dostatek tekutin, vaše moč je koncentrovanější a k pokožce agresivnější. To jednak způsobuje silnější pach moči a navíc zvyšuje riziko vyrážky. 

Zatímco některé kožní vyrážky jsou způsobeny podrážděním a lze je snadno odstranit, jiné mohou vyžadovat odbornou léčbu. Pokud se u vás objeví kožní potíže, které vás znepokojují nebo nezmizí během několika dní, je vždy dobré poradit se s lékařem.
Informace obsažené na této stránce nenahrazují konkrétní, individuální lékařské rady a pokyny vašeho lékaře nebo poskytovatele zdravotní péče. Pokud máte obavy o své zdraví nebo zdraví svých blízkých, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Nikdy byste neměli odkládat vyhledání lékařské pomoci, ignorovat lékařské rady nebo přerušit léčbu kvůli informacím na těchto webových stránkách. Záměrem společnosti Depend® (a případně všech lékařských odborníků) je, aby informace na těchto webových stránkách byly aktuální, včasné a přesné, ale v rozsahu povoleném zákonem, neneseme žádnou odpovědnost za reklamace, chyby nebo omyly. Společnost Depend® může tyto materiály kdykoli změnit bez předchozího upozornění.