Život s inkontinencí

Aby únik moči nebránil v cestování

5 min. čtení

Stát ve frontě na letišti před bezpečnostní kontrolou je často úmorné. Pro člověka s nepředvídatelným močovým měchýřem ale může strach ze ztráty kontroly vmžiku změnit vysněnou dovolenou v noční můru. Výzkum provedený společností Depend® ukázal, že problémy s močovým měchýřem mají tisíce Čechů ve věku 40 a více let. Tyto potíže podkopávají jejich sebevědomí, zvyšují úzkost, omezují výběr aktivit a především narušují jejich cestovní plány.
U každodenního cestování pociťuje negativní dopad inkontinence čtvrtina osob, při delších cestách je však tento počet téměř dvojnásobný. Po odchodu do důchodu přichází čas cestování a setkávání s rodinou a přáteli. Většina lidí trpících únikem moči nebo inkontinencí však stále v podvědomí cítí strach z možné „nehody“ a více než polovina dotázaných (54 procent) uvedla, že potíže s močovým měchýřem negativně ovlivňují jejich sebevědomí.
K řešení úniku moči naštěstí existuje řada praktických způsobů, které vám pomohou vést aktivnější život a navštívit všechny vysněné destinace. Přinášíme pár tipů pro komfortnější cestování.

Před cestou si vše naplánujte

Ať už cestujete autobusem, vlakem nebo letadlem, rezervujte si sedadlo předem tak, abyste se nacházeli blíže toaletám a seděli v uličce. Cestujete po Česku autem? Naplánovat trasu nestačí. Před odjezdem navštivte také stránky projektu WCkompas a udělejte si představu o dostupnosti veřejně přístupných toalet po celé České republice.
   

Ať už se chystáte kamkoli, před odjezdem z domova se zásobte ochrannými pomůckami

Snáze se tak vyhnete stresu z toho, že budete muset vyzkoušet něco nového, případně se bez vhodné inkontinenční pomůcky úplně obejít. Pokud patříte mezi ty, kdo místo speciálních pomůcek pro střední až silný únik moči používají menstruační vložky, zvažte výměnu. Na trhu je velký výběr zdravotnických pomůcek, které dobře pohlcují moč i zápach. 

Vyberte si inkontinenční pomůcky podle „online kalkulačky“

Vytvořili jsme online nástroj, který vám pomůže najít vhodný výrobek a optimální ochranu podle vašich potřeb. Výběr je velký ¬ mohou to být inkontinenční vložky, inkontinenční pleny nebo plenkové kalhotky pro dospělé.

Nepodléhejte pokušení omezit příjem tekutin

Riziko úniku moči tím nesnížíte. Místo toho si nápoje vybírejte s rozvahou. Vyhněte se kofeinu – jedná se o přirozené diuretikum (chemická látka, která vyvolává potřebu vylučovat moč) a dráždí močový měchýř. Každý den naopak vypijte pět až osm sklenic vody. Pokud totiž nebudete pít dostatek tekutin, snížíte objem svého močového měchýře a zvýšíte jeho citlivost.
Informace obsažené na této stránce nenahrazují konkrétní, individuální lékařské rady a pokyny vašeho lékaře nebo poskytovatele zdravotní péče. Pokud máte obavy o své zdraví nebo zdraví svých blízkých, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Nikdy byste neměli odkládat vyhledání lékařské pomoci, ignorovat lékařské rady nebo přerušit léčbu kvůli informacím na těchto webových stránkách. Záměrem společnosti Depend® (a případně všech lékařských odborníků) je, aby informace na těchto webových stránkách byly aktuální, včasné a přesné, ale v rozsahu povoleném zákonem, neneseme žádnou odpovědnost za reklamace, chyby nebo omyly. Společnost Depend® může tyto materiály kdykoli změnit bez předchozího upozornění.