Pro pečovatele

Jak podpořit stárnoucí a slábnoucí rodiče

5 min. čtení

S přibývajícím věkem dochází v našem těle k nevyhnutelným změnám. Ačkoli žádný člověk nestárne úplně stejně jako jiný, existují určité příznaky stárnutí, které jsou považovány za „normální“. Jiné příznaky pak mohou naznačovat, že vaši starší rodiče mají nějaký zdravotní problém nebo že potřebují další pomoc a péči.

Ve stárnoucím těle se toho děje hodně. U mnoha lidí dochází k běžným změnám myšlení, cítění a paměti. Tento proces může začít již ve 30 letech, ale většinu nápadnějších změn lze pozorovat až v pozdějším věku. Chápeme vaše obavy, a proto vám přinášíme přehled nejčastějších příznaků stárnutí a několik tipů, jak starším rodičům pomoci zůstat zdraví a spokojení.

Horší snášení fyzické námahy

Činnosti, jako je chůze do kopce nebo chůze na delší vzdálenost, mohou být pro stárnoucí rodiče kvůli změnám probíhajícím v kardiovaskulárním systému obtížnější. Srdce musí v důsledku tuhnutí cév a tepen pracovat usilovněji, a fyzická aktivita je tak náročnější než dříve.

Tip: Povzbuzujte seniory, aby zůstali aktivní a každý den se věnovali nenáročnému cvičení. To může pozitivně přispět v boji s běžnými změnami souvisejícími se stárnutím. Pomoci může také dostatek spánku a strava bohatá na zeleninu, ovoce a celozrnné potraviny.

Mírná až střední ztuhlost a bolest svalů

Spolu s křehnutím kostí ubývá chrupavek a tekutiny chránící klouby a dochází tak k jejich opotřebení a ztuhlosti. Zároveň vaši rodiče ztrácejí svalovou hmotu, což po 60. roce věku způsobuje mírné bolesti svalů a ztrátu flexibility a vytrvalosti.
Tip: Svalovou sílu mohou senioři zvýšit aktivity jako zvedání lehkých činek, chůze a další formy nenáročného cvičení. K větší pružnosti a zdraví kloubů dále pomáhá protahování.

Změny u návštěvy toalety

Chodí vaši rodiče častěji na záchod nebo si stěžují na zácpu? To vše je relativně normální. Močový měchýř se již u starších lidí neroztahuje a nestahuje tak jako v mladším věku a často se v něm udrží méně moči, v důsledku čehož se zvyšuje frekvence močení. Některé léky a onemocnění navíc zpomalují činnost střev, takže je obtížnější u vyprazdňování udržet pravidelnost.


Tip: Ke zdraví střev a močového měchýře může pomoci udržování zdravé hmotnosti, vyhýbání se kouření a látkám dráždícím močový měchýř, jako je kofein a alkohol, konzumace dostatečného množství vlákniny a pravidelná návštěva toalety bez přílišného zadržování moči.


Změny zraku

V důsledku tvrdnutí oční čočky má mnoho starších lidí potíže se čtením zblízka nebo začíná mít jiné problémy se zrakem. Poměrně častý je také šedý zákal – ten může v případě, že se neléčí, vést až k výrazné ztrátě zraku.


Tip: Pro vaše starší rodiče jsou nezbytné pravidelné kontroly zraku, zejména pokud trpí chronickým onemocněním, jako je cukrovka 2. typu. K ochraně citlivých očí venku mohou pomoci sluneční brýle.

Zapomnětlivost

Změny, které probíhají ve stárnoucím mozku, mohou ztěžovat zvládání více úkolů. To je také důvod, proč mnoho starších lidí částečně zapomíná a někdy má potíže zapamatovat si jména nebo slova.


Tip: Ke kognitivnímu zdraví pozitivně přispívá společenský život a duševní aktivita. V boji proti depresi a stresu pomáhají také křížovky, kurzy, nové koníčky a trávení času s jinými lidmi – navíc tyto činnosti udržují paměť a myšlení v dobré kondici.

Pokud vás znepokojují jakékoli příznaky, které se u vašich rodičů objeví, obraťte se na jejich lékaře. V případě příznaků naznačujících, že by vaši rodiče mohli potřebovat větší pomoc v domácnosti, si s nimi promluvte a začněte plánovat vhodnou péči. Můžete to usuzovat například ze změny jejich fyzického vzhledu nebo z potíží s prováděním běžných činností.
Informace obsažené na této stránce nenahrazují konkrétní, individuální lékařské rady a pokyny vašeho lékaře nebo poskytovatele zdravotní péče. Pokud máte obavy o své zdraví nebo zdraví svých blízkých, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. Nikdy byste neměli odkládat vyhledání lékařské pomoci, ignorovat lékařské rady nebo přerušit léčbu kvůli informacím na těchto webových stránkách. Záměrem společnosti Depend® (a případně všech lékařských odborníků) je, aby informace na těchto webových stránkách byly aktuální, včasné a přesné, ale v rozsahu povoleném zákonem, neneseme žádnou odpovědnost za reklamace, chyby nebo omyly. Společnost Depend® může tyto materiály kdykoli změnit bez předchozího upozornění.